Thursday , August 11 2022

Självklart ställer man upp för sina kollegor[ad_1]

Jeanine heter kvinnan som då var gravid i åttonde månaden. Hon åkte tunnelbana med sin femåriga dotter på väg till en undersökning av bebisen som ligger i hennes mage.

På tåget kom två biljettkontrollanter och senare två ordningsvakter. Jeanine hamnade till slut på golvet på perrongen, nedtryckt av vakterna, med magen nedåt. Hon fick åka till sjukhuset med ambulans.

Vad som hände filmas delvis och läggs ut på Youtube, men vad som egentligen har skett utreds fortfarande av vaktbolaget, SL och polisen.

Två av väktarna blir ombedda av medresenärer att ta det lugnt när de tar hand om en gravid kvinna som, enligt vakterna, inte har giltigt färdbevis.

Photo: Instagram

Johansson: Tydlig bild av det som hänt

Vaktbolaget där ordningsvakterna arbetar heter CSG: Communter Security Group, där är Pelle Johansson vd.

– Jag är positiv till att vi granskas. Jag vill kunna stå upp för den verksamhet jag bedriver, säger han i en intervju med DN.

Och granskad blir han. Sedan den 31 januari, då händelsen vid Hötorget inträffade, exploderade nyheten först i svenska nyheter. Sedan internationellt.

SL stängde av vakterna och öppnade en utredning av händelsen, och CSG själva internutreder saken. Pelle Johansson inte gå in på några detaljer och hänvisar till att polisen har en pågående förundersökning, säger han till DN. Men have berättar för tidningen att deras egen utredning nästan är färdig och att man har en "väldigt klar bild av vad som har hänt".

Polisen utreder också ärendet. Man har fått in en anmälan om våldsamt motstånd, samt en anmälan om misshandel.

Och på frågan om det råder en kåranda inom vaktbolagets anställda; att man väljer att hålla varandra om ryggen säger han bestämt att det inte stämmer.

– Nu kan jag bara prata för mitt företag, och jag vill vara tydlig med det. Jag upplever inte att vi har den typen av kåranda här. Självklart är det så att man ställer upp för sina kolleger, men man bryter inte mot lagen, säger han.

Facebook vibrerade av delningar och kommentarer

From the profile kvinnan på tunnelbaneperrongen har fått stöd via social medier. Sedan nyheten kom vibrerade bright Facebook med delningar av nyheten och kommentarstrådar. Delvis fyllda med historier om andras erfarenheter av liknande våld, men också mängder av försvar för vakterna, som bara gör sitt jobb, menade vissa.

Engagemanget är inte slut. På lördag ska en demonstration arrangeras i Stockholm under parollen: "Mot polisens och ordningsvakters övervåld".

– Jag blir bekymrad kring det jag läser om förtroendet för ordningsvakter och poliser, generellt sett. Den här demonstrationen är ju just gentemot ordningsvakter och polisen, säger han.

Många av de som upprörs över kvinnans behandling menar att det beror på att hon är mörkhyad och att det skulle finnas en utbredd rasism inom vaktkåren. Pelle Johansson på SCG menar att han och företaget har nolltolerans mot rasism.

Tidigare händelse med samma vakter

DN avslöjade efter händelsen vid Hötorget att samma två vakter tidigare har varit med i en liknande händelse på Fridhemsplan i Stockholm, som filmades och spreds på internet. Filmen fick samma reaktioner som den av Jeanine: Vakterna använder övervåld mot en man med utomnordiskt ursprung.

Vakterna stängdes då inte av. Anledningen att de gjordes det i januari var att företaget blev för ifrågasatt, säger Pelle Johansson till DN.

Han säger också att det är ett sammanträffande att det är samma vakter i båda uppmärksammade fallen, och gällande incidenten på Fridhemsplan har företagets utredning visat att "ordningsvakterna inte har gjort något fel", skriver DN.

[ad_2]
Source link