Monday , January 17 2022

J hr az autsoknak: tovbbi benzinrcskkens jhet[ad_1]

J ideje elg hektikusan mozog az olajpiac. Az utbbi hetekben jkora zuhans kvetkezett be, s ha hinni lehet a tzsdei indiktoroknak, akkor tovbb folytatdhat a lejtmenet. Az olajrak cskkensnek ksznheten pedig olcsbb vlhatnak az zemanyagok a benzinkutaknl, ami felttlenl j hr lehet az autsoknak.

Fatih Birol, a Nemzetkzi Energiagynksg (IEA) gyvezet igazgatja egy norvgiai energetikai konferencin azt mondta:

Az olajpiacon eddig soha nem tapasztalt bizonytalansg kvetkezhet be a geopolitikai instabilits s a trkeny vilggazdasg hatsra.

AReuters e tmban rdott cikke kiemeli, hogy az olajrak elmlt hnapokban tapasztalt emelkedse az utbbi hetekben ellenkez eljelre vltott, s jcskn beszakadtak az rfolyamok.
A legnagyobb kolajexportl orszgok attl tartanak, hogy a kzeljvben ahhoz hasonlatos folyamatok alakulhatnak ki az olajpiacon, mint amikor 2014-ben beszakadt a nyersolaj vilgpiaci ra. A Kolaj-exportl Orszgok Szervezete (OPEC) ezrt december 6-i bcsi lsn vrhatan arrl fog dnteni, hogy napi 1-1,4 milli hordval cskkenti a kitermelst.

Forrs: AFP / Getty Images / Spencer Platt

A Brent olaj ra nagyjbl negyedvel, 20 dollrral – 86-rl kzel 60 dollrra – cskkent az elmlt idszakban.

Brent graphics, hatrids jegyzs, januri szlltsForrs: Investing.com

It has a wikipedia wikipedia, a WTI graphics elemezzk, akkor szintn jkora zuhans jellemezte az elmlt heteket. Az rfolyam gyorsan ttrte a 60, majd az 55 dollros tmaszokat.

St, a grafikonon megjelent a hallkereszt alakzat, amely a cskkens folytatdst vetti elre.
Ms krds, hogy rvid tvon jhet egy kisebb felpattans az rfolyamban, miutn a WTI ersen tladott vlt. Ezt tmasztja al, hogy a tegnapi kereskedsben az 55 dollros szint kzelbe emelkedtek vissza a jegyzsek.

WTI graphics, hatrids jegyzs, januri szllts.Forrs: Investing.com

Amennyiben a graphikon kirajzold trendek alapjn ismt essnek indulna az olaj ra, az kedvez lesz az autsok szmra, hiszen tovbb fog cskkenni az zemanyagok ra a benzinkutakon. Miutn was gasoline to gasoline pneumatricsklkkken, and it was a kereslet-knlat viszonya az utbbi idben, ezrt a benzinmotoros or tulajdonosai nagyobb rcskkensnek rlhetnek majd, mint a dzelesek.

[ad_2]
Source link