Tuesday , August 9 2022

Българските телекоми ще трябва да потърсят алтернатива на Huawei :: Investor.bg[ad_1]

Българските телекоми ще трябва да потърсят алтернатива на Huawei

Снимка: Ройтерс

Българските телекоми ще трябва да потърсят алтернативи на китайския телекомуникационен концерн. Ако има политическо решение Huawei да не бъде доставчик на 5G технологии, това ще принуди и българските оператори да се съобразят с него. Това мнение изказа Саймън Бейкър, програмен директор "Мобилни телефони за ЦИЕ" в IDC, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Мениджърите ще търсят диверсификация, Ericsson, Nokia, но и Samsung също вижда възможност да се включи. Основно това е проблем, който се извежда на политическо ниво след технически препоръки на силите за сигурност. Но засега може би тези телекоми трябва да изчакат единно решение ", каза анализаторът.

Той подчерта и още един проблем, свързан с оборудването за 4G, което вече се ползва. В някои страни има решение то да бъде сменено, ако е произведено от Huawei, а това значи и повече разходи.

Саймън Бейкър подчерта и двете страни на казуса – политическия въпрос, преплетен с финансово-икономическите измерения. "Милиарди инвестиции са поставени на карта. На фона на противопоставянето между САЩ и Китай тези решения за инвестиции ще имат дългосрочно влияние. Това е един от големите индустриални проблеми на новото време, защото е възможно оборудването за 5G да се забави ", каза още той.

"Това е едната страна. Вторият проблем е, че Вашингтон настоява военните съюзници на САЩ да не използват оборудване на Huawei в 5G мрежите си. Така че този въпрос има политическа и техническа страна".

Според Бейкър като цяло Huawei е по-важен за Централна и Източна Европа, отколкото за Западна Европа. "Huawei има голям отпечатък в региона, има регионален хъб в Унгария, голямо присъствие в Полша. В повечето страни тук Huawei е много активен играч и се опитва силно да разшири присъствието си ", каза той.

По думите му, макар че някои централноевропейски страни искат да покажат, че са близки до американската военна политика, Унгария може да е изключение. "Мисля, че този дебат не е започнал в ЦИЕ. Много страни може да изчакат единна позиция на ЕС ", каза още той.

Целия разговор вижте във видео материала!

[ad_2]
Source link